Logo Volk in Nood
Vlaamse noodhulp - volksnationalistisch humanitair vrijwilligerswerk - partijpolitiek ongebonden

Volk in Nood
Logo Made in Flanders
         over vin - opinie - nieuwsbrief - charter goede praktijk - PROJECTEN : - Sri Lanka - Niger -

dokter controleerd jong patientje op bed
Jonge gemotiveerde dokters helpen om het verblijf van de kinderen wat aangenamer te maken
Steun VIN !

Stort nu op :

IBAN
BE36 6455 0009 7881

VOLK IN NOOD VZW
POSTBUS 55
3080 TERVUREN
Bezoek de webstek van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen.

Een onuitputtelijke bron aan informatie !

Het kinderziekenhuis Kantrida


KroatiŽ heeft twee kinderklinieken. Het Kantrida hospitaal in Rijeka is er een van. Het telt zowat honderddertig bedden en kampt haast voortdurend met plaatstekort.
De orthopedische afdeling doet een slordige twaalfduizend onderzoeken jaarlijks en kan rekenen op de inzet van enkele uitzonderlijk vakbekwame en gemotiveerde geneesheren. Vaklui die een lage vergoeding ten dienste van armere Kroatische patiŽnten verkiezen boven een riant inkomen en erkenning in het meer welvarende West-Europa of in private klinieken.
De medische dienstverlening in KroatiŽ is niet slecht vergeleken met die van andere landen die jarenlang onder een communistische dictatuur te lijden hadden. Men vindt er goede artsen. Waar het wel fout loopt is bij de snel verouderende publieke of semi-publieke medische infrastructuur. Daarin wordt te weinig geÔnvesteerd. Op zich niet verwonderlijk, de Kroatische staat maakte een jarenlange bevrijdingsoorlog door en kijkt nu aan tegen een meer dan robuuste staatsschuld. En het economisch klimaat is er niet van die aard om daar zeer snel verandering in te brengen. Eigenlijk ontwikkelt zich in het land een medische dienstverlening met twee snelheden. Een openbare dat met geldtekort kampt en een private waar slechts rijke buitenlanders of Kroaten met een hoger inkomen toegang toe hebben.
Het strekt de artsen van Kantrida dan ook tot eer dat zij op eigen initiatief en zonder staatstoelagen de medische infrastructuur van hun kliniek willen verbeteren. Kantrida is een overheidshospitaal. De broodnodige nieuwe medische apparatuur waarvoor de artsen van Kantrida fondsen verzamelen hebben maar een doel: de dienstverlening aan de patiŽnten verhogen. Een vorm van idealisme waar onze ziekenfondsen en hospitalen wel eens een voorbeeld mogen aan nemen.
Het is voor Volk in Nood dan ook zeer dankbaar werken met dit medisch team. Een investering van Vlaamse private donaties in de Kantrida kliniek levert een uitzonderlijk hoge humanitaire rente. Niets is ons meer waardevol dan een betere behandeling mogelijk maken voor jonge patiŽnten, slachtoffers van handicap of ongeval opdat dezen opnieuw kunnen functioneren en een kans maken op een hoopvolle toekomst.
Volk in Nood ondersteunt de aankoop van medische apparatuur voor het Kantrida hospitaal dan ook reeds enkele jaren. Donaties uit Vlaanderen maakten onder andere aankoop van een mobiele scanner, curatief lasertoestel en revalidatieapparatuur mogelijk. Deze uitrusting verzekert meer kans op genezing voor mindervalide jongeren uit Zuid- en Noordwest KroatiŽ. Jongeren wiens ouders geen geld hebben voor dure behandeling in het buitenland.∑laatst aangepast op 27-08-15 © Volki in Nood vzw